neděle 10. května 2020

Pozoruhodné změny na webu Respilon (květen 2020)

Dnes po uplynutí prvního měsíce od události, kdy server hlidacipes.org dne 10. dubna 2020 publikoval článek Vláda svěřila dodávky statisíců roušek firmě Respilon. Ta se ohání pochybnými certifikáty, se podíváme na některé pozoruhodné změny na webu Respilon v květnu 2020.

Respilon provedl v tichosti změny, je jich celá řada a některé jsou až nápadné..


Změny na domovské stránce respilon.cz

Respilon se na své domovské stránce v květnu již nechlubí svou nanovlákennou membránou, co je výsledkem mnohaletého výzkumu jejich vědců.
Obrázek z domovské stránky "Nanovlákenná membrána RESPILON je výsledkem mnohaletého výzkumu evropských vědců" Obrázek z domovské stránky z května bez "Nanovlákenná membrána RESPILON je výsledkem mnohaletého výzkumu evropských vědců"
Obrázek z března 2020Obrázek z května 2020

Druhá viditelná změna je u nabídky nákrčníku, která zde nad tlačítkem "Objednat" ještě v březnu deklarovala "Žádné netěsnosti – žádné nebezpečí" nebo také "Šátek RESPILON je vyroben ze 100% prémiové, chemicky neupravované a pružné bavlny. Přináší uživatelům skvělou prodyšnost i elasticitu, zabraňuje udržování vlhkosti a tvoření plísní."
Obrázek z domovské stránky s nabídkou nákrčníku z března 2020 Obrázek z domovské stránky s nabídkou nákrčníku z května 2020
Obrázek z března 2020 Obrázek z května 2020

Byl upraven také popis nanovlákenné membrány do oken a dveří RESPILON Window Membrane 5. generace! Respilon už se u sítě do oken nechlubí záchytem dešťové vody a také tato věta "Membrána spolehlivě zabrání i průniku vody do interiéru – nemusíte tak okno s membránou zavírat ani při dešti" byla z nabídky nad tlačítkem "Objednat" odstraněna.
Obrázek z domovské stránky s nabídkou nanovlákenné membrány do oken z března 2020
Obrázek z března 2020 Obrázek z května 2020

A konečně si všimněte též výrazných změn v popisu "vlastní membrány pro sportovní a outdoorové oblečení nové generace" nebo "3× vyšší prodyšností, lepší odolností vůči vodě i mnohem ekologičtější výrobou."
Obrázek z domovské stránky s nabídkou vlastní membránu pro sportovní a outdoorové oblečení z března 2020 Obrázek z domovské stránky s nabídkou vlastní membránu pro sportovní a outdoorové oblečení z května 2020
Obrázek z března 2020 Obrázek z května 2020

Změny v eshopu Respilon

Podrobné informace o produktu ReSpimask obsahovaly v angličtině tvrzení o testování včetně testování masek ve švýcarských laboratořích EMPA. Zmínka o EMPA je zde již minulostí.
"Membrána RESPILON i samotná maska byly testovány a schváleny renomovanými laboratořemi, jako jsou EMPA (Švýcarsko), VUT v Brně (Česká republika) a Nelson Laboratories (USA)," uváděl u produktu ReSpimask shop.respilon.com.
Obrázek z března 2020 Obrázek z května 2020

Nadále přetrvává stav, kdy celý eshop funguje pouze v anglické mutaci.

Změny na stránce respilon.cz/koupit

Ještě v březnu byly na této stránce odkazy na distributory nanoSPACE, Moje lékárna a RESPILON e-shop. Rovněž zde dříve byla informace "V případě, že máte slevový kupón, je možné jej uplatnit pouze na RESPILON e-shopu."

Stránka respilon.cz/koupit již nefunguje, nově nás automaticky přesměrovala do e-shopu RESPILON provozovaném pouze v anglickém jazyce. Navíc katalogy e-shopů nanoSPACE, Moje lékárnaDr.Max i Alza již na dotaz "respilon" vracejí odpověď "žádné produkty". Znamená to ukončenou spolupráci mezi Respilon a distributory?

Obrázek vyhledávání "respilon" v eshopu nanoSPACE z května 2020 Obrázek vyhledávání "respilon" v eshopu Dr.Max z května 2020
Nenalezeny v katalogu nanoSPACE (květen 2020) Nejsou ani v katalogu lékárny Dr.Max (květen 2020)

Obrázek vyhledávání "respilon" v eshopu ALZA z května 2020
Nenalezeny v katalogu Alza (květen 2020)

Obrázek katalogu slevového programu Karty seniory z května 2020
Zřejmě se dočkáme změny i v katalogu Karty seniora (květen 2020)

Obrázek z facebooku nanoSPACE o stornování objednávek Respilon z března 2020
Možné vysvětlení důvodu konce spolupráce distributorů s Respilon (březen 2020)

Změny v informacích pro média

Na tichou úpravu textů v informacích pro média bez vyznačení data aktualizace již v dubnu upozornila redakce iDNES, změn byla celá řada a zde o tom nebudeme podrobně rozepisovat.

Změny obrázků certifikátů

Ještě v březnu fungovala na webu Respilon sekce "Certifikace" na adrese respilon.com/coronavirus/cesky/obrazky/, kde bylo publikováno pár obrázků 6 let starých (z roku 2014) test reportů z Nelson Labs. V průběhu dubna byla stránka zrušena a nahrazena novou stránkou "Certifikace", psali jsme o tom v článku o objednávce Policie.

Za velice pozoruhodné považujeme sdělení pro média doprovázející zveřejněnou studii z laboratoří Microchem, u které bylo ještě před začátkem května upraven název PDF dokumentu "Microchem-RESPILON-100-Study-Report-NG7125-04MAY2016" na no name "Microchem-RESPILON-100-Study-Report-no-name". Můžeme si položit otázku, zda se touto úpravou měl skrýt na první pohled patrný rok studie.
Na věci je pikantní skutečnost, že Respilon v této no name verzi smazala zadavatele studie (Study Sponsor), kterým v roce 2016 byla společnost Respilon Ltd., 207 Regent Street, London W1B 3HH, UK. Ukázalo se to při porovnání obou dokumentů z webu Respilon.
"Máme již ale k dispozici testy o funkčnosti filtru na záchyt virů od americké Nelson Labs a testy potvrzující neutralizaci virů pro Virus Killer, a to od další americké laboratoře Microchem Laboratory," sděluje Respilon v sekci pro média.
Obrázek zveřejněné studie Microchem ze stránky Certifikace z března 2020 Obrázek zveřejněné studie Microchem ze stránky Certifikace z května 2020
Obrázek z března 2020 Obrázek z května 2020

Právě tato 4 roky stará studie (z roku 2016) má podle Respilon dokládat jejich převratnou novinku roku 2020 o účincích použitého akcelerovaného oxidu mědi, kterou se letos chystají uvést na trh v ČR.

Závěr

Myslíme si, že započaté úpravy popisu u produktů Respilon zdaleka ještě nejsou dostatečné a konečné.. Á propós jak dlouho budou spotřebitelé snášet anglickou mutaci eshopu od firmy, co se ráda prezentuje jako "český výrobce"?
"Na firmu Respilon máme podání ze stran spotřebitelů. Potvrzuji, že máme v tuto chvíli sedm podnětů, kterým se věnujeme. Dokud nebude pravomocně uzavřeno šetření, závěry nemohu předjímat. První podnět jsme přijali 23. března, poslední v pondělí 20. 4.," řekl pro TN.CZ Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) dne 20. dubna 2020.
"Na firmu se množí stížnosti nejen od lidí na sociálních sítích, podněty přichází i na Českou obchodní inspekci. Eviduje jich už deset," napsala redakce iDNES o pět dní později.

Žádné komentáře:

Okomentovat