čtvrtek 7. května 2020

Vydrží program slev u Oborové zdravotní pojišťovny?

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP 207) v současné době nabízí svým pojištěncům slevy na nákup produktů Respilon. Všechny produkty jsou prezentovány jako výrobky z nanovláken s výjimečnou filtrační schopností chránící lidské zdraví.

Program slev Respilon byl nastaven na jednotnou sazbu -15%, týká se tří produktů a bohužel ani jeden není bez problémů.
  1. Nanovlákenná rouška ReSpimask
  2. Protismogový šátek RESPILON Antismog Scarf (nové označení R-shield)
  3. Membrána do oken RESPILON AIR

Aktualizace 14. května 2020: nabídka RESPILON Group dnes stažena z programu slev a výhod OZP





Nanovlákenná rouška ReSpimask - neplní třídu ochrany FFP1?

"Ústenka zachytí viry a bakterie, ale také roztoče, plísně, smogové a prachové částice i pyly. Díky nanovlákennému filtru zadrží i nejmenší částice, aniž by musela být napuštěna chemikáliemi či stříbrem. Struktura membrány přináší maximální ochranu při výtečné prodyšnosti. Účinnost ReSpimask® umocňuje unikátní tvarování a adhezivní proužek, který zajišťuje dokonalou přilnavost. K dispozici jsou velikosti pro dospělé i děti od 2,5 let věku," takto pojišťovna ústenku prezentuje ve svém programu slev.
Nutno dodat, že Respilon u tohoto výrobku klame, když deklaruje plnění normy EN-149 FFP1. Podle aktualizace na webu Respilon ústenka těmito testy neprošla.


"ReSpimask provides effective protection of your respiratory tract against air pollution, viruses and bacteria, as it captures 99,9% of airbone particles. ReSpimask is the only face mask in the world to use the latest nanofiber technology with a three-layer membrane," deklaruje Respilon ve svém eshopu.
V eshopu Respilon ještě před 2 týdny prezentovali, že filtrační membrána a ústenka samotná prošla testy ve švýcarských laboratořích EMPA. Také na webu Respilon v sekci Certifikace byla publikována studie z EMPA s měřením účinnosti záchytu částic. Obě informace byly z webu Respilon odstraněny. Můžeme se domnívat, že to bylo z toho důvodu, že na materiálu Respilon 57 použitém v ReSpimaskách byla skutečně změřená účinnost filtrace jen okolo 70,4%. Měřeno na částicích velikosti v okolo 100 nm. Orientační velikost koronaviru je 70-100 nm.

Uvedená studie EMPA obsahuje měření 6 materiálů, tři z nich jsou značeny jako Respilon H11, Respilon 57, Respilon PM2.5.

Nákrčník R-shield (dříve šátek Scarf) - horší než ReSpimask?

Pojďme se podívat, co říká nabídka Oborové zdravotní pojišťovny:
"Chcete být chráněni proti smogu, alergenům a infekcím, a přitom vypadat stylově? Pak sáhněte po šátku RESPILON, který využívá stejné technologie jako ústenky ReSpimask. Šátek zaručuje výjimečnou ochranu dýchacích cest během smogové situace, epidemie chřipky a pylové sezóny - zachytí totiž 99,9 % nebezpečných částic a mikroorganismů. Nastavitelný nosní klip zaručuje, že veškerý vdechovaný vzduch proudí skrz nanovlákennou membránu. K dispozici jsou čtyři velikosti."
Produkt R-shield nedisponuje zkouškami ani na třídu ochrany FFP1 (norma EN 149). Není veden jako osobní ochranný pracovní prostředek ("OOP", EN 149) ani jako zdravotnický prostředek (EN 14683).

Jedná se tedy o nabídku, která nebyla podložena plněním třídy ochrany FFP1 a nevyhovuje ani plnění normy EN 14683.
Podrobněji můžeme rozebrat ve zvláštním článku.

Membrána do oken RESPILON AIR - neobsahuje nanovlákna?

Reklama na stránkách Oborové zdravotní pojišťovny na sítě do oken:
"Nanovlákenná membrána do oken a dveří přináší novou úroveň ochrany domova. Zapomeňte na sítě, které zastaví přinejlepším hmyz. RESPILON AIR zachytí i smog, pylové částice, prach, mikroorganismy a dešťovou vodu. Navíc do interiéru nevpustí plísňové alergeny, které způsobují nepříjemná onemocnění. Díky membráně se v domácnosti usazuje také mnohem méně prachu, takže není třeba uklízet tak často. Membrána se instaluje do rámu prostřednictvím partnerské servisní společnosti."
Podle skutečného měření tento produkt má poměrně mizernou účinnost. Ptali jsme se, co je toho důvodem a odpověď byla taková, že v laboratoři nenašli nanovlákna. Membrána do oken RESPILON AIR neobsahuje nanovlákna a jde tak o nekvalitní produkt, který zdaleka nedosahuje deklarovanou účinnost.

Těmito třemi dokumenty vedení Respilon (manželé Zimovi) deklarovali účinnost a vlastnosti.
Podrobněji můžeme rozebrat ve zvláštním článku.

Závěr

Závěrem dvě prosté otázky.


Jak dlouho vydrží nabídka Respilon v programu slev u Oborové zdravotní pojišťovny? Kdy se Oborová zdravotní pojišťovna přestane podílet na těchto obchodních praktikách Respilon?

Aktualizace 14. května 2020: Přejeme programu slev a výhod nabídku slušných firem

1 komentář:

  1. O Respilonu jsem informoval jako první v ČR dne 1.dubna 2020 - https://www.sinagl.cz/z-korespondence/9825-podivnosti-kolem-firmy-respilon-a-jeji-vyrobou-rousek-s-nanovlakny.html - dne 3.dubna následovala Výzva ke zdržení se protiprávního jednání od manželů Zimových Respilon Group s.r.o a Respilon Nanofiebers s.r.o.

    OdpovědětVymazat