úterý 21. dubna 2020

Jak dopadly objednávky nákrčníků R-shield pro Havířov?

Magistrát města Havířov si dne 25. března 2020 objednal u RESPILON Group s.r.o. (IČ 29245770) 120 ks Respilon R-shield black - antivirový nákrčník, cena s DPH 108 000,- Kč (jednotková cena 900,- Kč).



Obal výrobku Respilon R-shield je velice přesvědčivý.
  • „R-shield vás chrání před patogeny, smogem a jinými nečistotami v ovzduší“
  • „R-shield kombinuje spolehlivou ochranu dýchacích cest se stylovým vzhledem. Díky speciálnímu nanovlákennému filtru zachytí 99,9 % nebezpečných částic z ovzduší a zároveň zůstává vysoce prodyšný“
  • „Evropské, americké a čínské nezávislé laboratoře potvrzují, že nanovlákenný filtr RESPILON zachycuje 99,9 % nejškodlivějších vzdušných částic a patogenů“
Také podrobné údaje o produktu v eshopu Respilon nebudí jakoukoli pochybnost o tom, že by funkčnost a spolehlivost produktu taková nebyla. Protože eshop komunikuje pouze v anglickém jazyce, níže je volný překlad z angličtiny.
  • „Integrovaná nanovlákenná membrána z RESPILON® blokuje 99,9 % prachu, smogu, popelu, roztočů, alergenů, bakterií nebo virů“
  • „Tato membrána je extrémně hustá síť silných nanovláken. Kombinace těchto vlastností RESPILON® může zastavit i ty nejmenší pevné a kapalné částice“
  • „S R-shield jste chráněni před prachem, plísní, ale také smogem, pylem, viry, bakteriemi a roztoči - žádný z nich nemůže proniknout přes póry v nanovlákenné membráně, která je všitá v oblasti, která zakrývá vaši tvář“
Obchodní informace firmy RESPILON o tomto produktu nedeklarují žádnou ochranu podle normy EN 149, nelze hovořit o tom, že produkt splňuje ochranu podle nejnižší třídy ochrany FFP1. Z pochopitelných důvodů se každý výrobce těchto osobních ochranných prostředků snaží provádět pravidelné testy, prokazuje účinnost plněním normy ČSN EN 149 a na obalu produktu vyznačuje třídu filtrace, pro kterou vyhovuje. Firma RESPILON některé jiné své produkty plněním této normy označila, ale tento nikoli.

Pojďme se podívat, jakým způsobem vedení RESPILON Group doložilo nezávadnost produktu a účinnost záchytu 99,9 % prachu, smogu, popelu, roztočů, alergenů, bakterií nebo virů.
"Dodavatel doložil vlastnosti zakoupených produktů níže uvedenými dokumenty, jež jsou současně přílohou této odpovědi:
- Bacterial Filtration Efficiency (BFE) and Differential Pressure (Delta P) Final Report
- Latex Particle Challenge Final Report (PFE)
- Viral Filtration Efficiency Final Report (VFE)
- Test Report 8-01192/1," píše ve svém vyjádření vedení Magistrátu města Havířov.
Kopie dokumentů máme k dispozici a jednoznačně z nich vyplynulo, že dodavatel RESPILON Group plnění deklarovaných vlastností produktu R-shield doložil test reporty z US laboratoří Nelson Labs vztahujícími se k materiálu AntiMicrobe Web R. I když přimhouříme oko nad obvyklou praxí, kdy se prezentuje především test konečného produktu, v tomto případě ani uvedený materiál nebyl použit při výrobě produktu R-shield. Zkrátka vedení RESPILON Group se dopustilo podvodu..

Aktualizace 25. dubna 2020: Redakce iDNES v článku Výrobce „zabijáka koronaviru“ se chlubil cizími testy, pochybnosti rostou přišla s informací z tiskové zprávy české společnosti Nano Medical s.r.o. (Triola a.s.), která se přihlásila k vývoji a výrobě materiálu AntiMicrobe Web R. Jednatelka Marcela Munzarová zde doslova uvádí "materiál jsme zatím žádnému komerčnímu subjektu nedodali, ani se k tomu smluvně nezavázali". Ve stejném čase vedení Respilon na svých stránkách v sekci pro média říká: "Aktuálně máme k dispozici výsledky tří nových testů z Nelson Labs z března 2020 na funkční parametry filtru, který použijeme do nových modelů našich ReSpimasek." Nový model nese název ReSpimask VK a jde o řadu Virus Killer, v překladu „zabiják virů“.

Velice nás také zaujalo, jakým způsobem se Magistrát města Havířov postavil k důvodům, proč nežádali osobní ochranné prostředky s ochranou podle některé třídy ochrany FFP (EN 149).
"Zakoupený produkt byl vybrán s ohledem na jeho vlastnosti vhodné pro použití strážníky Městské policie Havířov s ohledem na celkovou ergonomii, snadnou manipulaci, pohodlí při pohybu a dlouhodobé nošení ve venkovním prostředí. Zároveň byl konkrétní produkt zvolen pro jeho multifunkčnost a širší využitelnost strážníky i po odeznění pandemie (ochrana před prachem, výfukovými plyny, pyly apod.). Vzhledem dostupným informacím a k faktu, že předmětný výrobek doplňuje aktuálně používané ochranné pomůcky (respirátory, ochranné štíty), povinný subjekt neshledal nutné ani účelné vyžadovat výhradně produkt vytvořený pro splnění všech podmínek normy ČSN EN 149."
Vyjádření Magistrátu města Havířov je ze dne 20. dubna 2020.
Zde odkaz na objednávku 0122/ORG/20 (antivirový nákrčník).

Žádné komentáře:

Okomentovat