pondělí 16. listopadu 2020

Po letech první zrušená darovací smlouva na MZ ČR

Jestli jsme od října 2020 mohli volně spekulovat o tom, zda stát na Ministerstvu zdravotnictví běžně ruší darovací smlouvy, pak těmto spekulacím je dnes konec.

Zrušení darovací smlouvy s účinky ex tunc představovalo vyjímečný případ a vedení Respilon si už svůj problematický dar odvezlo zpět, sdělení ministerstva máme k dispozici.

Vážné pochybnosti o kvalitě Respimasek

Ano, Ministerstvo zdravotnictví, mělo vážné pochybnosti o kvalitě Respimasek a nemohlo si dovolit tímto problematickým darem od Respilon ohrozit zdravotníky. Po několika měsících trvajících pochybností bylo nakonec zrušení darovací smlouvy jediným rozumným řešením. V problematice darů hraje roli také snížení daňového základu u dárce a řekněme narovinu, že vedení Respilon hodnotu daru ve smlouvě nedeklarovalo správně, vysvětlili jsme v minulém článku.
„V loňském roce Ministerstvo zdravotnictví neeviduje žádný případ zrušení darovací smlouvy, v letošním roce eviduje Ministerstvo zdravotnictví 1 (slovy: jeden) případ zrušení darovací smlouvy,“ sdělila ředitelka odboru Kanceláře ministra a ujistila, že případ zrušené smlouvy Respilonu je velice výjimečný a byl proveden po důkladné úvaze.
 
„O nevyužití daru bylo rozhodnuto ústním pokynem pana ministra. Důvodem k nevyužití daru byla přetrvávající pochybnost o deklarované kvalitě darovaných osobních ochranných pomůcek,“ upřesnila kancelář ministra.
 

„Důvodem pro uzavření dohody o zrušení darovací smlouvy s účinky ex tunc byly otevřené otázky související s deklarovanými charakteristikami darovaných osobních ochranných prostředků,“ zdůvodnilo ministerstvo nevyhnutný krok.

Touto dobou již Respimasky nejsou ve skladu Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech, dar byl společností Respilon Czech s.r.o. převzat zpět dne 6. listopadu 2020.

Došli jsme tedy k závěru, že jednatelka RESPILON Czech s.r.o. paní Zimová, ani po měsících trvávajících pochybností o deklarované kvalitě 30.000 ks darovaných osobních ochranných pomůcek, nebyla schopna otevřené otázky vyjasnit.

Znamená to tedy, že na trhu v masovém měřítku prodávaný výrobek Respimask, co byl na svém obalu označen vyjímečnou účinnosti filtrace 99,9 % na širokém spektru velikosti částic a označen plněním třídy ochrany FFP1 podle normy EN-149 , tuto normu pro respirátory jednoduše neplní a deklarovanou extrémní účinnost filtrace také nemá.


Takto Respilon neustále klame a podvádí spotřebitele, obchodní partnery i celou veřejnost.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, a jsou ty jejich výrobky tedy účinné? To prostě nemůže někdo ty produkty odborně otestovat a zveřejnit výsledky? Blog sice dobrý, ale proč prostě rovnou neotestovat současnou nabídku a argumentovat výsledky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I kancelář ministra zdravotnictví mluvila o přetrvávajících pochybnostech o deklarované kvalitě darovaných osobních ochranných pomůcek Respilon, dar vrátili a darovací smlouvu zrušili ex tunc. Vedení Respilon nenašlo argumenty, jinak by se tak pochopitelně nestalo.

      Vymazat