pátek 24. dubna 2020

Jak dopadly objednávky nákrčníků R-shield pro Policejní prezidium České republiky?

Policejní prezidium České republiky dne 20. března 2020 objednalo u RESPILON Trade s.r.o. (IČ 08464413) 5.000 ks antivirových nákrčníků Respilon R-shield, včetně bezpečnostních listů, cena s DPH 2.722.500,- Kč (jednotková cena 544,50 Kč).



Částečně jsme již pojednali o obchodní deklaraci k produktu Respilon R-shield v případě Havířova.
"S vlastnostmi produktu, který byl předmětem kupní smlouvy, seznámila společnost RESPILON Trade s.r.o. kupujícího prostřednictvím odkazu na webové stránky společnosti www.respilon.com/coronavirus. Z veřejně dostupných zdrojů tak bylo zjištěno, že výrobek obsahuje ve svém složení nanovlákennou membránu, kterou má výrobce certifikovanou od společnosti Nelson Laboratories, světového poskytovatele mikrobiologických a analytických laboratorních testů z USA. Informace jsou dostupné na výše uvedených internetových stránkách," odpovídá plk. Mgr. Kateřina Rendlová, vedoucí odboru z Policejního prezidia České republiky.
Jednatelem společnosti RESPILON Trade s.r.o. je pan Roman Zima, ten je zároveň majoritním vlastníkem skupiny RESPILON a také jednatelem RESPILON Group s.r.o.
Dne 20. března 2020, kdy byla kupní smlouva podepsána, fungovala na webu Respilon stránka ../coronavirus/cesky/obrazky se 2 obrázky „certifikátů“ z Nelson Labs, pod kterými bylo uvedeno, že patří k produktům ReSpimask, RespiPro a R-shield (právě R-shield byl předmětem této smlouvy). VFE report z Nelson Labs z roku 2014, o kterém z Nelson Labs napsali, že má upravené výsledky testů, později vedení RESPILON tiše odstranilo a nahradilo novým VFE reportem z prosince 2012 (ano, čtete správně rok dva tisíce dvanáct).
Pro lepší informaci stránka ../koronavirus/cesky/certifikace/ funguje teprve od 16. dubna 2020, kdy se zde objevily podrobné informace o produktu ReSpimask (spolu s certifikátem z EMPA) a od 17. dubna 2020 byly doplněny také informace o produktu R-shield.
V předmětu kupní smlouvy Policejního prezidia nás zaujala specifikace včetně bezpečnostních listů.
"K produktu, který byl předmětem kupní smlouvy, doložila společnost RESPILON Trade s.r.o. bezpečnostní listy, které poskytly kupujícímu dostatek informací k účelu, za kterým měl být produkt zakoupen. Bezpečnostní listy jsou přílohou této odpovědi."
Obvykle používaný technický list (v angličtině technical data sheet) zde vedení Respilon prezentovalo dokumentem s názvem „Safety Data Sheet“. Tento dokument se od loni zveřejněného technického listu R-shield s názvem "TECHNICAL DATA SHEET RESPILON® RESPIRATORY SHIELD" liší pouze svým názvem "Safety Data Sheet RESPILON® RESPIRATORY SHIELD". Posuďte sami, že obsahem jde o dva stejné dokumenty.

Technický list je popisem vlastností a obsažených materiálů, najdeme zde informaci, že produkt R-shield byl vyroben z materiálu RESPILON 57.

Obrázek z technického listu k R-shield
Obrázek z technického listu: technické parametry materiálu označeného jako RESPILON 57 s informací, že byl testován v US laboratořích Nelson Labs s těmito výsledky podle protokolů VFE 668204 a BFE 666318
Výrobce Respilon poskytuje na webové stránce k produktu R-shield ke stažení následující testovací protokoly s účinností filtrace 99,9%.

Nejde o naši nepřesnost, zkrátka tato čísla protokolů nesedí.

V jiné studii od EMPA k produktu R-shield zveřejněné na webu Respilon výrobce nabízí poněkud jiná čísla.
Obrázek ze studie EMPA k materiálu s označením Respilon57
Údaje o měření účinnosti filtrace materiálu Respilon 57. Obrázek ze studie EMPA na zadání Respilon, z března 2014.
Změřená účinnost filtrace je podle této studie provedené ve švýcarských laboratořích EMPA okolo 70,4%. Měřeno na částicích velikosti v okolo 100 nm. Orientační velikost koronaviru je 70-100 nm.
E-shop Respilon k produktu R-shield nadále deklaruje „An integrated nanofiber membrane from RESPILON blocks out 99,9% of dust, smog, ash, mites, allergens, bacteria or viruses“, tedy že materiál bezpodmínečně blokuje 99,9% prachu, smogu, popela, roztočů, alergenů, bakterií a virů.

Velice nás také zaujalo, jakým způsobem se Policejní prezidium postavilo k důvodům, proč nežádali osobní ochranné prostředky s ochranou podle některé třídy ochrany FFP (EN 149).
"Kupující nákupem zajišťoval osobní ochranné prostředky v souvislosti s krizovým opatřením vlády, které zakázalo všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének. Krizové opatření nepředepsalo povinnost používání osobních ochranných prostředků klasifikovaných podle některé třídy FFP.
Ochranné prostředky, které byly předmětem nákupu, jsou vzhledem ke způsobu nasazení vhodné i pro zaměstnance, kteří při svém pracovním výkonu musí vykonávat prudší nebo rychlejší pohyby nebo kteří jsou vystaveni přímému působení nepříznivých povětrnostních vlivů (chlad, vítr apod.). Výhodou dodaného zboží je též možnost jeho opakovaného použití.
V době nákupu mohl kupující vybírat z pouze velmi omezené nabídky na trhu."
"Zboží bylo dodáno, převzato a uhrazeno v souladu s kupní smlouvou," uzavírá na konec plk. Rendlová.
Náš komentář je takový, že produkt R-shield nelze považovat za osobní ochranný prostředek, neprošel zkouškami ani na třídu ochrany FFP1 (podle normy EN 149). Vedení RESPILON od 16. dubna 2020 na stránce pro média prezentuje, že v kategorii osobních ochranných prostředků údajně nabízí dva respirátory plnící třídu ochrany FFP1 nebo FFP2, výrobek R-shield mezi ně nepatří.
Obrázek ze stránek Respilon v sekci pro média
Obrázek ze stránek Respilon v sekci pro média
V pochybnostech se můžeme oprávněně pozastavit nad tím, odkud na Policejním prezidiu došli k tomu, že tento produkt R-shield je vzhledem ke způsobu nasazení vhodný pro policisty. Jak bylo zjištěno, produkt neplní podmínky pro FFP1 (podle normy EN 149), přičemž ze znalosti normy EN 149 můžeme zjistit, že na osobní ochranné prostředky jsou vedle účinnosti filtrace kladeny mnohé další požadavky jako např. na balení, materiál, čištění a dezinfekce, snášenlivost s pokožkou, hořlavost, upínací systém, dýchací odpor, zanášení, součástí EN 149 jsou také praktické zkoušky při chůzi a při napodobení práce (chůze po rovině, plazení po rovině, plnění malého koše), atd.
"..tato smlouva je uzavřena za účelem odvrácení nebo zmírnění újmy hrozící bezprostředně v souvislosti s mimořádnou událostí ohrožující život, zdraví, majetek nebo životní prostředí (pořízení osobního ochranného prostředku v souladu s unesením vlády ČR ze dne 9. 3. 2020 v souvislosti s pandemií viru SARS-CoV-2 vyhlášenou Světovou zdravotnickou organizací dne)," citujeme z článku VI, odst. 6.1 kupní smlouvy.
Závěrem víme o zkušenostech uživatelů, kteří si stěžují na to, že se v šátku špatně dýchá.

Vyjádření Policejního prezidia je ze dne 21. dubna 2020.
Aktualizace 7. května 2020: vyjádření na webu Policie k otázkám na nákrčníky Respilon
Zde odkaz na kupní smlouvu 904042743.00.000 / PPR-10888-17 (nákup ochranných pomůcek).

Žádné komentáře:

Okomentovat